cropped-cropped-spoon-honey-jar.jpg
ONZE HONING

Imker zijn is een passie

Mag ik me even voorstellen? Mijn naam is Luc Smets, gepassioneerd imker. De bijen of "biekes" zoals we in Lubbeek zeggen, zien uitvliegen naar de bloemen in de nabijheid doet een imker deugt, wetende dat elke bevlogen bloem wordt bevrucht.  Hierdoor kunnen wij genieten van een heel assortiment fruit dat het Hageland rijk is.

De bijen hebben het in deze tijden zeer moeilijk.  De monoculturen in de land- en tuinbouw beperken de verscheidenheid van stuifmeel, het gebruik van pesticiden, de varoamijt en dit jaar is in België de Aziatische Hoornaar waargenomen die hele bijenvolken kan uitroeien.  Het is de taak van de imker om de bijen te helpen overleven.

Bijen hebben me altijd geïnteresseerd. Al van toen mijn ouders aardbeikwekers waren en reeds bijen hielden om de bestuiving ervan optimaal te laten verlopen. Na het volgen van een beginnerscursus in 2010 met nadien nog een bijencursus voor gevorderden die daarop volgde, was ik helemaal gepassioneerd door de biekes.

Een woord van dank ook aan mijn imkerpeter, Norbert Heeremans, die steeds een antwoord had op de vele vragen van een beginnend imker.  Naast de theoretisch kennis heb ik vele praktische handelingen mogen aanleren van mijn leermeester.  Momenteel hebben wij nog wekelijks contact.  Bedankt Norbert.

In 2017 breidde ik er nog een cursus koninginnenkweek aan, waardoor ik zelf eigen koninginnenbijen kon kweken en selecteren.

Daarnaast ben ik als imker ook lid van tal bijenbonden (Herent, Leuven, Bekkevoort en Houthalen-Helchteren), die elk hun themavergaderingen organiseren met actuele onderwerpen.