Weetjes

Last van een kater na de feestdagen? Dan kan onze honing je misschien wel helpen. Uit meerdere onderzoeken, waaronder dat van de Britain Royal Society of Chemistry, blijkt namelijk dat honing stoffen bevat om ons lichaam er weer bovenop te krijgen.

Dafalgan, water, kiwi’s, eitjes… allemaal eten en drinken waardoor een kater sneller zou verdwijnen. Ook honing is heel goed na een avondje stappen. In honing zit er namelijk fructose. De suikersoort zorgt ervoor dat de alcoholspiegel minder schommelt en dat de afbraak van alcohol versneld wordt. Ook herstelt het de bloedsuikerspiegel die meestal laag is de volgende ochtend.

Voor of na het feesten?

Fructose helpt niet alleen onze bloedsuikerspiegel, het voert ook het giftige aceetaldehyde uit ons lichaam. De stof is te vinden in alcohol. Het zorgt er vooral voor dat je hoofdpijn krijgt na het drinken van te veel glazen. Sommige voelen er zich ook misselijk door. ’s Morgens wat honing eten houdt dit tegen.

Velen raden ook aan om voor het stappen al honing te eten. Daardoor zou de alcoholspiegel doorheen de avond zelf al redelijk gelijk blijven en is de kater de dag erna minder groot. ’s Morgens honing eten bij het ontbijt, helpt natuurlijk ook. Dan is het even wachten tot de kater verdwijnt. Beter voorkomen dan genezen zeker?

Hoeveel?

Hoeveel honing moet je dan innemen om die kater te voorkomen? Natuurlijk geen potten honing. Eén of twee theelepeltjes vloeibare honing zouden al volstaan om jouw bloedsuikerspiegel terug op pijl te krijgen.

Andere voordelen

Honing helpt natuurlijk niet enkel tegen een kater. Het goedje heeft nog veel voedingsstoffen die gunstig zijn voor ons lichaam. Zo bezit het heel veel vitaminen en mineralen: vitamine B2, vitamine B6, vitamine C, mangaan, zink, kalium, calcium, ijzer, koper, natrium, fosfor en magnesium. Een hele waslijst dus aan antioxidanten en weerstand versterkers.

Bovendien heb je waarschijnlijk al eens horen vallen dat honing gezond is. Dat klopt in zeker zin. Een pot honing van 339 gram bevat 1031cal, 278 gram suiker en geen vetten. Echt gezond kunnen we het dus niet noemen, maar het is wel een zeer goede vervanger van suiker. Kijk maar naar alle recepten van de Belgische keukenprinses Sandra Bekkari die zweert bij honing.

Lekkere honingrecepten:

Inspiratie voor honinggerechten voor het feesten:

– Salade met geitenkaas, appel, spek en honing

– Camembert in de oven, stukjes brood besmeerd met honing erin doppen

Geitenkaasquiche met honing

Honing mosterd speklapjes

Ribbetjes met honing en look

Eendenborst met appel en honing

Krokante geitenkaas met appel-peer-en-mosterd-vinaigrette

Kip in de wok met groenten en honing

Inspiratie voor een ontbijt met honing:

– Geroosterd brood met honing en spekjes

Griekse yoghurt met granola/muesli en honing

Honingcake

Gemberthee met citroen en honing

Pannenkoeken met honing